petrasjouwermanPetra Sjouwerman –hollandsk freelance journalist i Danmark

Siden 2000 har jeg arbejdet som selvstændig journalist og Skandinaviens-korrespondent for internationale medier med base i Danmark, skiftevis i København og Aarhus. En af mine vigtigste kunder er det hollandske dagblad Trouw.

Samtidig arbejder jeg også for danske medier, hvor jeg beskriver hollandske samfundsforhold.

Jeg arbejder jævnligt som freelance researcher og fixer for hollandsk TV og radio. Desuden holder jeg ofte foredrag om Holland og kan hjælpe med at arrangere studieture til Holland.

Efterhånden har jeg boet mange år i Danmark, og kan derfor sammenligne samfundsforhold i Danmark og Holland. De to lande ligner hinanden, men er alligevel meget forskellige. For at holde trit med hvad der sker i det hollandske samfund, tager jeg regelmæssigt til Holland.

Jeg skriver på tre sprog: Hollandsk, dansk og engelsk.

Hvordan jeg blev journalist
Efter mit studiet fransk på Amsterdams Universitet (med antropologi som bifag), jeg havde forskellige jobs som oversætter og tolk og arbejdede bl.a. for Air France i Amsterdam. Jeg begyndte at sælge artikler, da jeg boede i wt indianerreservat i Canada. Der skrev jeg dagbog og ville gerne dele mine overvældende oplevelser om den kærlige Cree familie, der adopterede mig, med andre mennesker i Holland. Mit allerførste artikel blev bragt af Viva, et hollandsk kvindeblad. Herefter fulgte flere artikler om andre emner fra Canada for en avis og hollandske tidsskrifter.

Flere år senere flyttede jeg til Danmark, hvor jeg besluttede at skabe mit eget job som selvstændig journalist. I 2000 skrev jeg min første artikel for den landsdækkende avis Trouw. Mine søde kolleger på avisen hjalp mig videre i min karriere. Det var mit første skridt på den spændende vej som Skandinavienskorrespondent.

Min base camp
I Århus er jeg del af det faglige fællesskabet Periskop, som består af 15 engagerede mennesker, der alle arbejder med kommunikation og journalistik i bredeste forstand. Vi har hver vores butik, men vi arbejder sammen på kryds og tværs med faglig sparring, ideudvikling, opgaver og projekter. Vi har et stemningsfuldt kontor i en gammel industribygning. Tag et kig: Periskop.

I København arbejder jeg fra det Internationale Pressecenter (IPC), hvor jeg er del af et i netværk af internationale journalister.

Medlem af NVJ, Dansk Journalistforbundet DJ  og Foreign Press Association i København.